Wednesday, June 4, 2014

Fontana di Trevi & Il Vittoriano

Trevi Fountein, Rome











Aqua Virgo
Trevi Fountain
Trevi Fontein
De Trevi Fontein staat aan het einde van de Aqua Virgo, een aquaduct dat gebouwd werd in het jaar 19 voor Christus. Het voert water aan vanuit de Salone bron (ongeveer 20 km van Rome) en voert water aan naar de fonteinen in het historische centrum van Rome.
Bouw van de Fontein
In 1732 gaf paus Clement XII aan Nicola Salvi de opdracht om een grote fontein te bouwen aan het Trevi plein. Een eerdere poging om op die plaats een fontein te bouwen naar een ontwerp van Bernini
Het rustige zeepaard, Trevi Fountein
Het onrustige zeepaard
werd een eeuw eerder stopgezet na de dood van paus Urbanus VIII. Salvi baseerde zijn theatrale ontwerp van het meesterwerk op dat van Bernini. De bouw van de monumentale barokke fontein was uiteindelijk voltooid in 1762.
De Fontein
De centrale figuur van de fontein, staande in een grote nis, is Neptunus, de god van de zee. Hij rijdt in een strijdwagen in de vorm van een grote schelp die wordt voortgetrokken door twee zeepaarden. Elk zeepaard wordt geleid door een triton. Een van de paarden is kalm en gehoorzaam, het andere is onrustig. Ze staan symbool voor de fluctuerende stemmingen van de zee.

Plein aan de Trevi Fountein
Het drukbevolkte plein
Links van Neptunus staat een standbeeld dat overvloedigheid vertegenwoordigt, het standbeeld rechts van Neptunus staat voor heilzaamheid. Boven de beelden bevinden zich reliëfs waarvan één Agrippa afbeeldt, de generaal verantwoordelijk voor de bouw van het aquaduct dat het water voor de fontein aanvoert.
Een munt gooien
Het water in het grote bassin beneden aan de fontein vertegenwoordigt de zee. Volgens een legende zal je naar Rome terugkeren indien je een munt in het water gooit. Hierbij moet je de munt over je schouder gooien terwijl je met je rug naar de fontein staat.











Als koning van Sardinië was Victor Emmanuel een symbool geworden voor de beweging die streefde naar een verenigd Italië. Nadat hij zijn leger bij dat van Garibaldi voegde en het pauselijke leger versloeg werd in 1861 het Koninkrijk Italië uitgeroepen met Victor Emmanuel als koning.
De bouw
De werken aan het monument gingen in 1885 van start naar een ontwerp van Giuseppe Sacconi. De locatie aan het Piazza Venetia, op de flank van de noordelijke kant van de Capitolijn, werd vrijgemaakt voor de bouw van het monument. Hierbij werden helaas een aantal Romeinse ruïnes en middeleeuwse kerken vernield.
In 1911, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het nieuwe koninkrijk werd het nieuwe symbool van een verenigd Italië officieel ingehuldigd.
Zuilengalerij aan de top van het Victor Emmanuel II Monument
De zuilengalerij
Het Monument
Het enorme monument, dat gekend is onder de naam ‘Il Vittoriano’ bestaat uit een reeks brede trappen die leiden naar het Altaar van de Natie, gedomineerd door een kolossaal 12 meter hoog ruiterstandbeeld van de koning. Naast het standbeeld staat de tombe van de onbekende soldaat, gewaakt door erewachten. Bovenaan het monument is er een grote 15 meter hoge zuilengang. Daarbovenop staan twee bronzen strijdwagens, elk met een gevleugeld beeld van de overwinning.
Uitzicht
Zicht vanaf Il Vittoriane
Zicht vanaf Il Vittoriano
Het Victor Emmanuel Monument staat niet bepaald bekend als het mooiste monument van Rome en heeft bijnamen gekregen als ‘schrijfmachine’ en ‘bruiloftstaart’.

Het monument is desondanks de moeite van een bezoek waard al is het maar omdat je van boven een prachtig zicht hebt over de stad. Je kan van hieruit ook rechtstreeks naar het Campidoglio plein gaan, wat je een extra beklimming van de Capitolijn bespaart.
Ristorante Vladimiro

No comments:

Post a Comment