Monday, June 9, 2014

Villa Medici & Lebanese Restaurant Mandaloun

   




Trinita dei Monti
Trinità dei Monti
Trinità dei Monti
De Trinità dei Monti is een mooie Franse kerk gelegen aan een klein plein - het piazza della Trinità dei Monti - boven op een heuvel. Vanaf dit plein heb je een mooi zicht over Rome.

Aan het einde van de 15e eeuw stond er op de heuvel een kleine kapel. In 1495 gaf de Franse koning Lodewijk XII de opdracht de kapel te vervangen door een nieuwe kerk. 
Colonna dell'Immacolata
Colonna
dell'Immacolata

De bouw startte in 1502 maar sleepte decennia aan. Het duurde tot 1585 vooraleer het ingewijd werd door paus Sixtus V. De gotische kerk met renaissance gevel heeft twee klokkentorens. Binnenin zijn de verschillende kapellen versierd met schilderijen waaronder twee werken van Daniele da Volterra, een leerling van Michelangelo.








Villa Medici


Villa Medici

De Villa Medici in haar omgeving, doorJean-Achille Benouville, 1864
De Villa Medici is een groot landhuis, gebouwd door Ferdinando I de' Medici, groothertog vanToscane, aan het eind van de 16e eeuw op de plaats waar in de Romeinse tijd de Tuinen van Lucullus lagen. De villa is gelegen op de heuvel Pincio, vlak ten noorden van de oude binnenstad van Rome, niet ver van de Spaanse Trappen en de Piazza di Spagna.
In 1803 stichtte Napoleon een vestiging van de Franse Academie in de Villa Medici. Jonge Franse kunstenaars die de Prix de Rome hebben gewonnen worden er gehuisvest voor een werkperiode in Rome. Sinds 1968 worden er behalve beeldend kunstenaars ook andere cultuurdragers gehuisvest zoals schrijvers, archeologen en zelfs koks.
In de Villa Medici worden diverse klassieke beeldhouwwerken bewaard zoals bijvoorbeeld het ’’Hoofd van Meleager’’.







Mandaloun, Lebanese food haven in Rome’s exclusive neighborhood


Hummous vs. hummous, eggplants vs. chickpeas, a feast for the taste buds
I went to this restaurant twice in less than two weeks, and obviously not because of a lack of eateries in Rome. I like Lebanese food, but I also like other types of food, so what brought me here for the second time in a row instead of choosing another place? Apart from the chilled out atmosphere and my half-Lebanese friend Antonella who introduced it to me, I felt the urge to come back for to their incredible baba ganoush.
Do you know hummous? I mean the classic version chickpea-based? Well, this one is an eggplant-based hummous. A delicious one. It has a sour taste given, as Antonella explains, by the fact that eggplants are grilled before being mashed and further seasoned with a sprinkle of sumac, always a good fit.
The menu offers a great selection of Lebanese dishes, but since both my friend and I are following a vegetarian diet, we ordered the Vegetarian Mezzeh and Lebanese pita grilled with Halloumi cheese, all completed with Aysha al Saraya, a milk-based dessert flavored with sugar, rose water, orange blossom water and lemon juice, placed on a softened toast and garnished with grated pistachio, and closed with a pot of hot orange blossom water.
The restaurant is Mandaloun in Via di Porta Pinciana 16/B downtown Rome, just on top of exclusive Via Veneto, must-stop for many celebrities in the past. If you enjoy Lebanese food and happen in Rome, by all means check this out. In the meantime, you can drool over some of the pictures I took last night.

Here is a shot of baba ganoush in all its glory, before we tucked into it

Sour yogurt and seasoned olives to eat with pita bread as a starter

Falafel, rice wrapped in vine leaves, fried cheese and veggies in the Vegetarian Mezzeh

Tabouleh, also part of the mezzeh

Grilled pita bread filled with halloumi cheese, delicious, to be eaten warm

This is Piazza Barberini, at the bottom of trendy Via Veneto, the opposite end from the restaurant

No comments:

Post a Comment